Vad kul att du har hittat hit! Jag heter Åsa och utbildad inom intuitiv massage på Axelsons institut samt som fasciaterapeut via Atlas Balans. Jag hjälper varje dag klienter med olika smärtbilder och symptom. Det kan handla om allt från tennisarmbåge, skador, bindvävssmärtor och andra diffusa symptom som kan vara svåra att härleda till någon specifik händelse.
Jag har ett stort intresse för hälsa och kroppen som helhet. Min filosofi är att allt hänger ihop och att smärta, stelhet och obalanser bäst behandlas med en helhetsbild på kropp och inre hälsa. Jag är otroligt nyfiken och följer med i aktuell forskning och men har även med mig mer holistiska och naturnära perspektiv.
I den mest aktuella forskningen om kroppen har ett helt nytt perspektiv på det organ som vi kallar fascia börjat ta form. Innan såg man fascian mer som en odefinierbar massa som kanske inte hade så stora funktioner för kroppens funktioner i övrigt. Traditionellt sett har man delat upp kroppen i olika delar och forskningen och läkarna har specialiserat sig på t.ex. hjärtat, lungorna eller hjärnan. Med den nya forskningen inom fascia står det klart att vi måste börja tänka om helt kring hur människokroppen faktiskt fungerar – och hur vi bäst behandlar den. Det är otroligt spännande och i denna blogg kommer du kunna läsa mer om detta. Vi börjar lite lätt med en snabb introduktion till fascia och hur vi bäst tar hand om vårt största organ!
Fascia – är kroppens största organ!
Så sent som 2017 erkände man fascian* som kroppens största organ (innan hade huden förstaplatsen)! Forskningen kring fascian är fortfarande i sin vagga och man utforskar nu dess komplexa och mångfacetterade natur! Fascian har större betydelse för vår hälsa än vad vi tidigare har förstått – och detta öppnar nu upp för nya insikter och möjligheter när det gäller hur vi ser på, och behandlar, smärta och värk.
* Fascia är ett nätverk av bindväv utan början och slut och det omsluter i princip allt i kroppen – från muskler och skelett, till organ och celler.
Så hur tar jag hand om min fascia?
Vad kan du göra själv för att hålla fascian frisk och smidig? Som alltid är det viktigt att undvika långvarigt stillasittande.
- Stillasittande arbete? Ställ dig upp emellanåt och gör lite enklare stretch- eller andningsövningar.
- Foam rolling innebär att man använder en foamroller för att trycka på spända eller ömma områden i kroppen, vilket hjälper till att släppa spänningar i fascian.
- Drick vatten – att hålla sig hydrerad förbättrar fascians elasticitet och förhindrar att den blir stel eller stram.
- Stretching och yinyoga. Stretching kan bidra till att förbättra flexibiliteten och rörligheten samt lösa spänningar i fascia. Särskilt yinyoga kommer åt på djupet och ger långsiktiga förbättringar.
Fasciabehandling med djupvågsmaskin
Jag erbjuder fasciabehandling med en prisbelönt djupvågsmaskin från Atlasbalans. Läs mer här.
Med djupvågen kommer vi åt fascian på djupet. Genom harmoniska pulseringar och djupvågor sätter maskinen igång vågrörelser som sprids genom fascian, som slappnar av och lättare kan transportera ut slaggprodukter från inflammation osv. Behandlingen ökar avslappning, cirkulation och vätskeflöde vilket hjälper kroppen att läka sig själv.
Fördelar med fasciabehandling:
- Förbättrad rörlighet och flexibilitet: Spänningar i fascia kan begränsa rörelse och flexibilitet, vilket kan lindras genom fasciabehandling. Detta kan vara särskilt bra för idrottare eller personer med en stillasittande livsstil.
- Minskad smärta och spänningar: Fasciabehandling kan bidra till att minska smärta och spänningar i kroppen, inklusive kroniska smärttillstånd som fibromyalgi.
- Förbättrad cirkulation: Bearbetning av fascia kan förbättra blod- och lymfflödet, vilket kan bidra till läkning och minska inflammation. Det kan vara en lindrande behandling till exempel för dig med lipödem.
- Stresslindring: Fasciabehandlingar kan bidra till att främja avslappning och minska stress, vilket kan ha en positiv inverkan på på din hälsa och välbefinnande.
Forskningen kring fasciabehandlingens fördelar är fortfarande ny och det finns mycket kvar att undersöka för att helt kartlägga området. Dock finns det flera kliniska studier som visar på god effekt – och jag märker ju också som utövare att djupvågen verkligen har effekt hos mina klienter!